Parma FC – Teški dani nekadašnjeg velikana

0

 

Prave ljubitelje fudbala i Serije A sigurno je duboko rastužila sudbina Parme. Klub iz grada, poznatog po jednom od najstarijih univerziteta u Italiji, proglasio je bankrot i svim silama se bori da nekako privede kraju takmičenje u Kalču ove sezone. Zajednica prvoligaša u Seriji A donela je odluku da ostali klubovi pokriju troškove tima do kraja sezone, ali to opet ne garantuje ‘hepiend’. Predsednik Đampjetro Maneti završio je iza rešetaka i prinudna uprava trenutno pokušava da bar nekako ‘ugasi ili bar razblaži vatru’ koja plampti u Parmi.

Devedesetih godina prošloga veka ispisane su najslavnije stranice istorije na stadionu ‘Enio Tardini’. Iako nikada nisu osvojili šampionat na ‘Čizmi’ mnogi fudbaleri Parme obeležili su jednu od najslavnijih epoha italijanskog klupskog fudbala. U periodu između 1992-2002. godine osam trofeja ukrasilo je njihove vitrine. Osvojene su tri krune u Kupu Italije i jedan Super Kup na Apeninima. Posebno poglavlje zauzima učešće u Evropi, gde je ekipa Parme došla do dva pehara u Kupu UEFA i trofeja u tadašnjem Kupu Pobednika Kupova. Do titule u Super Kupu Evrope popularne ‘Mlekadžije’ stigle su 1993. godine, kada su nadmašili favorizovani Milan u dva susreta.

parma 1

 

Ono što je izdvajalo Parmu od ostalih ekipa u Italiji u tom periodu bio je autentičan stil igre. Momci u žuto-plavim dresovima gotovo uvek su se nadigravali sa svojim protivnicima i igrali na gol više. Prvi uspesi vezuju se za postavljanje Nevia Skale za trenera. Skala je bio na čelu tima od 1989. do 1996. godine i ostaće upamćen kao strateg koji je osvojio najviše trofeja na Tardiniju.  Zauzimaće posebno mesto u srcima navijača jer nije odustajao od napadačkog fudbala, koji je vezan za tradiciju Parme. Naime, klub od osnivanja neguje ofanzivnu igru i vodi računa o razvoju mladih igrača. Fudbalska akademija u Parmi jedna je od najprestižnijih u Evropi. Uspešan trend nastavili su i Karlo Anćeloti, Alberto Malezani, Arigo Saki i Danijel Pasarelja, treneri čije ime se sa setom izgovara u gradu na Severu Italije. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je Zdenjek Zeman vodio klub 1987. godine. Svima je poznat njegov ‘hazarderski’ način igre, pa je možda upravo on bio taj ‘X faktor’, od koga su stvari u Parmi krenule istorijskim tokom, i kada su pred njima počele da padaju daleko bogatije ekipe.

parma 2

 

Da se podsetimo ko je sve nastupao ili stekao ime u žuto-plavom dresu. Mnogi od ovih fudbalera započeli su svoju misiju na Tardiniju da bi kasnije slavu stekli u velikim evropskim klubovima. Prve ‘temelje’ udarila je generacija Benariva, Sensinija, Melija, Apolonija, Tafarela i nezaboravnih majstora fudbalske igre Tomasa Brolina, Faustina Asprilje i Đanfranka Zole. Uživanje je bilo gledati sa kojom lakoćom su igrali ovi proslavljeni igrači. Politika kluba u tom periodu donosila je rezultat. Selekcija se konstantno dopunjavala sa mladim snagama. Fabio Kanavaro, Dino Bađo i golman Bufon samo su neka od velikih imena, koja su svoje prve velike fudbalske korake napravili baš u Parmi. Kako zaboraviti najboljeg strelca kluba u istoriji Hernana Krespa, koji je tresao mreže širom planete dvadeset godina, a opet je najbolji period u karijeri, pogađate, imao u Parmi. Jedan od najstamenijih defanzivaca sveta svih vremena Lilijan Tiram proveo je pet sezona na Tardiniju i učestvovao u mnogim uspesima. Vrhunski golgeteri poput Adrijana Mutua, Alberta Đilardina, Enrika Kijeze, Marka Di Vaja nosili su dres ekipe iz pokrajine Emilije-Romanje. Učinak na terenu nabrojanih napadača bio je impozantan.

parma 3

 

U zlatno vreme devedesetih čelnici Parme napravili su i nekoliko vodećih transfera pa su žuto-plavu opremu zadužili i igrači poput Stoičkova, Save Miloševića, Nakate, Sebastijana Verona, golmana Freja i Brazilca Adrijana. Pojedinci nisu opravdali uloženi novac i najinteresantniji klub Serije A polako je počinjao da gubi na svom identitetu.

Sunovrat ekipe počinje sa skandalom oko ‘Parmalata’ 2003. godine. Čak se i promenio naziv i logo kluba sa Parma AC na Parma FC. Parma je nakratko napustila elitu 2008. godine da bi se već narednog proleća vratili u najviši rang pod vođstvom Frančeska Gvidolina. Poslednji trzaj dogodio se prethodne sezone kada je tim na čelu sa fantastičnim napadačem Kasanom završio prvenstvo na šestom mestu, izborivši plasman u Evropu posle višegodišnje apstinencije.

parma 4

 

Ostaje da sačekamo kraj sezone i vidimo u koji stepen takmičenja će Parma biti prebačena. Šta god da se dogodi ostaće zapisano da je jedna ekipa malog budžeta žarila i palila terenima u Italiji i Evropi, vrativši ovu igru onom izvornom fudbalskom značenju, prkoseći svemu materijalnom.

Share.

Postavite komentar