Eto kod Mihe?

0

 

Prema najnovijim informacijama praktično sati dele Samjuela Etoa od povratka u italijanski fudbal. Jedan od najboljih igrača u istoriji loptanja na ’Crnom kontinentu’ zadužiće dres Sampdorije u januarskom prelaznom roku. Iskusni Kamerunac tako će se posle skoro 4 godine vratiti na Apeninsko poluostrvo, gde je blistao u dresu Intera.

Karijeru u Evropi započeo je Španiji, u ekipi Real Madrida, gde nikada nije dobio pravu šansu. Nakon pozajmica u Leganjesu i Espanjolu stigao je do Majorke. Balearska ostrva bila su prva sjajno ispisana stranica priče o velikom asu, koji je čak četiri puta izabran za najboljeg fudbalera Afrike. U dresu Majorke na 165 mečeva tresao je mreže 69 puta. Vodio je tim do istorijskog uspeha, osvajanja Kupa Kralja 2003. godine. Velika brzina, prefinjena tehnika i urođen osećaj za gol preporučili su ga Barseloni. U dresu kluba iz Katalonije, postao je jedan od najboljih fudbalera i napadača na svetu. Pregršt klupskih i individualnih nagrada povezuju se sa njegovim boravkom na Kamp Nou. Za pet sezona provedenih u Barseloni, učestvovao je u osvajanju tri titule prvaka Španije, trofeju Kupa i dva Superkupa, kao i dvostrukom podizanju ’ušatog’ pehara, koji se dodeljuje najboljem timu Evrope. Postigao je ukupno 129 golova i bio jedan od protagonista u najboljem periodu Barse od osnivanja kluba. Fantastično je sarađivao sa oba velemajstora u crveno-plavom dresu, Ronaldinjom i kasnije Mesijem.

Eto u Barseloni

Sledeća stanica bio je Inter iz Milana, gde je Eto prešao 2009. godine u sada već čuvenoj razmeni za Zlatana Ibrahimovića. Neroazuri su daleko bolje prošli u toj kombinaciji, jer su pored velike sume novca dobili i igrača, koji je pomogao klubu da ostvari fenomenalne rezultate. Za Inter je u toku dve godine došao do cifre od 52 pogotka. Stigao je do još jedne titule prvaka Evrope, tome je pridodao trofej Prvaka Sveta u klupskoj konkurenciji, kao i šampionski pehar u Italiji uz dva nacinalna kupa. Eto je postigao nekoliko važnih golova u Ligi Šampiona.

Kao fudbaler koji je uvek isticao da fudbal igra zbog novca prelazi u tada bogati Anži iz Rusije, gde polako počinje njegov pad u karijeri. U tom trenutku postao je najplaćeniji igrač na svetu, ali ipak daleko od vrhunskog nivoa takmičenja. Finansijski kolaps gazde kluba iz Mahačkale doveo je Etoa u Čelzi, gde je ponovo (nakon Intera)  uspostavio saradnju sa Murinjom. Na Ostrvu je igrao solidno i 12 puta pronalazio put do mreže. Dobrim delom ispunjavao je trenerove taktičke i defanzivne zadatke. Na kraju sušne sezone za Čelzi došlo je do sukoba dva žestoka temperamenta i Eto prelazi u Everton, gde će se izgleda zadržati samo 6 meseci, bez pravog učinka.

Sa reprezentacijom Kameruna 2 puta je osvajao popularni ’Kup Afričkih Nacija’. Učestvovao je na 6 završnih turnira i rekorder je sa 18 datih golova. Lavovi su predvođeni Etoom u Sidneju 2000. godine ostvarili nezapamćen uspeh, postali su olimpijski šampioni. Međutim, njegova reprezentativna karijera obilovala je sukobima sa čelnicima Federacije oko zarada fudbalera. Iz nacionalnog tima konačno se povukao krajem prošle godine. Igrao je na četiri Prvenstva Sveta. Najbolji je strelac svoje zemlje sa 56 golova na ukupno 117 susreta.

Serija A kao takmičenje odavno nije na nivou igre u Engleskoj ili Španiji i deluje kao mesto gde veteran iz Kameruna ponovo može doći do izražaja. Siniša Mihajlović poznat je po tome da izuzetno motiviše svoje igrače. Ali, isto tako naš trener je neko čija uvek mora biti poslednja pa ostaje pitanje kako će dva velika asa uspeti da usklade svoj ne baš mali ego. Sampdorija u tekućoj sezoni igra na odličnom nivou i jedan je od ozbiljnih konkurenata za izlazak u Evropu. Ako Eto pronađe deo svoje magije mogao bi se savršeno uklopiti u Mihajlovićev sistem igre, jer poznat je kao fudbaler koji bez velikih problema pokriva više pozicija u napadu. Uz Edera i Stefana Okaku činio bi ubitačan trio ofanzivne linije kluba sa Marasija.

Share.

Postavite komentar