Španija – Holandija

1

 

Ko je ovo mogao predvideti? Izabranici Luja van Gala izašli su na teren stadiona u Salvadoru i uprkos drugačijim predviđanjima pokazali da se na njih i na ovom prvenstvu mora ozbiljno računati. Treba pomenuti da je prošlo više od 50 godina od kako su Španci poslednji put primili 5+ gola na jednoj utakmici a više od 60 od kako im se to desilo na jednom svetskom prvenstvu (1-6 protiv Brazila 1950.). Uprkos tome, ne mareći mnogo za istoriju i tradiciju, Holanđani su se žestoko osvetili za poraz u finalu prethodnog prvenstva. I to kako!

Izašli su Španci u za njih tipičnoj 4-3-3 formaciji, međutim primetno sa veznim redom i krilnim napadačima koji su solidni u defanzivi (Buskec, Ćavi, Ćabi Alonso – Silva, Inijesta), za razliku od nešto ofanzivnije postavke koju Španci obično forsiraju. Bilo kako bilo, zaista sitne promene, nikako nešto što je direktno uticalo na konačan rezultat. S druge strane van Gal je izveo tim u postavci 3-4-1-2 sa krilnim veznim igračima koji su zapravo full back-ovi tako da je ovo u defanzivnim akcijama bila klasična 5-3-2 formacija. Upravo pomenuti krilni vezni igrači Holandije su, zajedno sa sjajnim napadačima, i obeležili ovaj meč.

Počelo je potpuno očekivano, Španci su držali loptu na sredini terena i kratkim dodavanjima pokušavali da otvore gustu odbranu Holanđana koju su u defanzivnoj postavci činila 3 štopera, 2 full back-a i dva zadnja vezna. Nije to išlo kako su Španci želeli. Jedino je Andres Inijesta s vremena na vreme uspevao da probije odbranu i napravi po koju polu priliku. Na taj način je Španija i došla u vođstvo. Fantastična asistencija Inijeste, pored četiri igrača Holandije, omogućila je Diegu Kosti da dođe u poziciju da šutira. Međutim nije to imao u planu. Uz rizik da u engleskoj, u kojoj će najverovatnije nastaviti karijeru, bude blago omražen od starta, iskoristio je loš klizeći start De Fraja i iznudio penal. Iznuda zbog koje je sredinom drugog poluvremena, kada je napuštao igru, bio žestoko izviždan u svojom domovini, većinski od strane svojih zemljaka. Nastavljajući tradiciju s otvaranja prvenstva, da se nepravda i gluma u šesnaestercu isplate, Ćabi Alonso je pogodio penal i doveo Španiju u vođstvo. Sve je delovalo kao “već viđeno”. Međutim Holanđani nisu to tako videli. Nisu pali u igri već su nastavili da, u tom prvom poluvremenu, bivaju prosečni, sve do samog kraja. Često se kaže da velikim igračima malo treba i da često i kada deluju potpuno bezopasno oni mogu odlučiti utakmicu. U jednom takvom, lucidnom momentu loptu je uzeo Dejli Blind, jedan od najboljih na meču, i sa stedine terena uputio dugu, visoku loptu ka šesnaestercu. Ono što se zatim desilo autor se ne usuđuje da opiše. Verovatno će ovo biti jedan od, ako ne i najlepši gol na prvenstvu.

Znajući krajnji ishod meča, možemo reći da je gol došao u najboljem mogućem trenutku. Holandija je u drugom poluvremenu bila potpuno preporođena i značajno bolja od Španije. Svi su, sem poslednje linije odbrane, sjajno radili svoj posao. De Jong i De Guzman su prekidali napade Španije i oduzimali loptu, Snajder i Roben odlično vodili sve napade, van Persi je sve vreme bivao opasan a Blind i Janmat su bili svuda po terenu. Jedino je odbrana imala probleme kad god bi Španci došli do šesnaesterca. Relativno mladi i neiskusni igrači koji ne igraju klupski fudbal na vrhunskom nivou imali su dosta problema sa brzim i tehnički besprekornim igračima Španije. No, na sreću, Španci nisu četo dolazili do gola. Holanđani su od starta drugog poluvremena preuzeli inicijativu i veoma često opasno pretili. Bili su jako konkretni. Pustili su Špance da kombinuju na sredini, dok god im to nije predstavljalo opasnost (540-276 u kompletiranim dodavanjima za Španiju) a onda, kad god bi došli do lopte napadali su brzo i efikasno. Izuzetno brza tranzicija lopte, bez uključivanja previše igrača, za čas ih je dovodila do gola protivnika. Isticao se, što za njega nije neobično, Roben koji je lako obilazio igrače i konstantno pravio višak. Bio je čak i prihvatljivo sebičan što bilo kojoj ekipi za koju nastupa daje dodatnu dimenziju i retku mogućnost uključivanja u igru drugih ofanzivnih fudbalera. Sve je izgledalo jako dobro. Nizale su se prilike, udarci, golovi. Prvo je upravo Roben prevario odbranu Holandije i postigao gol. Asistent je ponovo bio sjajni Blind.

Van Gal nije želeo da uspori. Hrabra odluka velikog stručnjaka. U igru je ušao Žoržinjo Vajnadum, umesto De Guzmana, ali Holandija nije menjala postavku već je nastavila sa dominacijom. Sledeći gol pao je posle kornera Snajdera i još jedan je u nizu spornih detalja na tek otvorenom prvenstvu. Van Persi je u skoku očigledno zasmetao Kasiljasu, lopta ih je preletela a na drugoj stativi dočekao ju je De Fraj i ubacio u gol. Definitivno prekršaj koji je mogao, a možda i morao biti dosuđen. Možda i kao kompenzacija za penal iz prvog poluvremena, gol je priznat. Bilo je 3-1.

Ovaj gol je izgleda značajno uticao na Kasiljasa. Verovatno indisponiran tokom utakmice i, ukoliko već nije bilo prekršaja, njegovom krivicom za prethodni gol, napravio je (još jednu) grešku. Loše je prihvatio jednu od povratnih lopti, Van Persi ju je oduzeo i postigao svoj drugi gol na meču. Bilo je jasno da prisustvujemo nečemu što dugo nismo videli – porazu Španije, i nečemu što većina nas nikada nije videla: katastrofi Španije. Postarao se Roben da dodatno uveliča događaj. Stigao je pas u prostor preko pola terena, prevario dvojicu igrača odbrane i golmana Kasiljasa i postavio konačnih 5-1.

Gol Arjena Robena

 

A moglo je biti još strašnije po Španiju. U još nekoliko navrata su za malo izbegli gol a u konkretno dve situacije, preteranim soliranjem Holanđani su prokockali čiste golove. Svejedno, bili su to fudbalski pokušaji, što bi naši komentatori rekli.

Na kraju treba reći da smo mnogo toga videli u ovom meču. Videli smo dosta prilika i mnogo lepih, atraktivnih pokušaja. Nestvaran gol Van Persija i dva gola Robena “u svom stilu”. Videli smo drugi preokret a treću veliku sudijsku grešku, u samo tri utakmice. Videli smo da je Španija više nego pobediva a da Holandija ozbiljno računa na završnicu. Na kraju, možda i najvažnije, videli smo zašto smo prvenstvo nestrpljivo čekali i kako je teško proceniti šta nas sve čeka u nastavku.

 

Share.

1 Comment

Postavite komentar