Nemačka – Portugal

0

 

Kada su izvučene grupe za svetsko prvenstvo i utvrđen raspored sa ushićenjem smo zaključili da će se već u prvom kolu odigrati tri velika derbija, tri sudara pretendenata na „Boginju“. Nestrpljivo smo ih iščekivali i pitali se šta će se dogoditi, neki od nas čak ne usuđujući se da bilo šta prognoziraju. Sada kada su završene, pokazalo se da su dve od ove tri utakmice bile sve sem neizvesne. Holandija je isprašila šampiona Španiju i sa 5-1 im pokazala im koliko će teško biti odbraniti titulu dok su Nemci disciplinovanom igrom potpuno potukli Portugalce i pokazali im koliko nedostatak iste može da košta.

I jedna i druga ekipa nastupile su na ovoj utakmici u gotovo identičnoj formaciji, 4-3-2-1, gde je jedna od najprimetnijih razlika bila uloga centralnog napadača. Naime, Hugo Almeida je trebalo da bude klasičan target man koji će u srcu šesnaesterca navlačiti štopere na sebe, ostavljajući više prostora Ronaldu i Naniju po krilima, dok je Tomas Miler više bio neko ko je boravio na ivici šesnaesterca i često rotirao sa svojim krilnim igračima pokušavajući da unese konfuziju u poslednju liniju Portugala. Još jedna razlika bila je pozicija spoljnih bekova, gde se Bento odlučio za standardnu i poprilično ofanzivnu varijantu Koentrao – Pereira, dok je s druge strane Lev na ove pozicije postavio igrače koji mogu igrati i u srcu odbrane – Hevedesa i Boatenga. Samim tim, retko smo mogli videti ubacivanje bekova Pancera u napad ali još i ređe uspešne prodore Portugala po krilima. Centralni vezni igrači su bili postavljeni veoma slično, s jedne strane Filip Lam kao zadnji vezni, s druge Migel Veloso, ispred njih u timu Nemačke Kedira i Kros, kod Portugala Meireleš i Mutinjo.

Paulo Bento je u meč ušao sa idejom da forsira igru po krilima i tu, preko svojih najboljih fudbalera, pokuša da dobije meč. Ništa neobično kada je Portugal u pitanju. Međutim na iznenađenje mnogih, Hevedes i Boateng su uz pomoć trojke iz sredine veznog reda lako zaustavili sve prodore po bokovima; od 21 pokušaja centaršuta, Portugalci su imali samo jedan (?!) uspešan. Primarni plan igre nije funkcionisao a nije bilo mnogo vremena za kalkulaciju jer je Tomas Miler već u 13. minutu postigao svoj prvi gol na meču iz ovog puta opravdano dosuđenog penala. Nemci su vodili i u potpunosti neutralisali napade protivnika koji je imao loptu ali prosto delovao bezopasno. Kada bi pokušali po srediti terena tamo su dva defanzivno sjajna igrača Kedira i Lam ponovo dobijali većinu duela, i uz pomoć Krosa brzo predavali loptu sledećoj liniji svog tima i započinjali kontranapade.

U napadu Nemačke se po ko zna koji put najviše primećivalo kretanje bez lopte. Čak i bez redovne pomoći i ubacivanja bekova u napad vezni red i Miler su se tako dobro kretali da su Nemci, naizgled lako, pravili prilike i dolazili u poziciju da ugroze Patrisia. Gece i Ezil su ceo meč igrali na kontra stranama i praktikovali da, kad god je lopta kod onog drugog, uđu u sredinu napada i sa Milerom formiraju napadački tandem. U tim situacijama bi se drugi krilni igrač, koji je sa loptom, ponašao kao ofanzivni vezni. Ovo je samo jedan od nekoliko sjajno pripremljenih napadačkih scenarija koje su Nemci primenjivali i bez mnogo improvizacije, potpuno planski, probijali ionako slabo pokretljivu odbranu Portugala.

Nemacka 3x

 

Sjajno pripremljeni i dobri u svim elementima igre, Nemci su iskoristili i jedan prekid te je nakon kornera Krosa Humels postigao gol. 192cm visoki štoper zahvatio je loptu na visini od 240cm, dakle sa odrazom od pola metra! Čak i inače u skoku sjajni Pepe bio je nadskočen za glavu. 2-0.

Da se sve ovo nije dogodilo pre 37. minuta kada je Pepe uradio svoje i zbog udaranja Milera bez lopte dobio crveni karton, mogli bismo reći da je on odlučio utakmicu. Ovako to nećemo reći. Sve što je učinio svodi se na to da je onemogućio svoj tim da uopšte i razmišlja o preokretu. Na kraju krajeva ne pamti se kada je Nemačka ispustila prednost od dva gola razlike i sa jednakim brojem igrača na terenu, a kamoli kad ima igrača više. Meč je bio rešen a da bi se i „u fudbalu se nikad ne zna“ komentatori osmelili da to kažu postarao se Miler svojim drugim golom, a trećim golom za Nemačku, u nadoknadnom vremenu.

U drugom poluvremenu smo gledali i učili kako se kontroliše utakmica. Bez rizika, bez žurbe, čvrsto ali ipak ofanzivno i ambiciozno Nemci su i dalje diktirali tempo. U takvoj igri Nemačke, Miler je u 78. minutu dovršio svoj het-trik, nakon jedne od goreopisanih akcija, i postavio konačnih 4-0.

Gol Tomasa Milera

Da, bili su Portugalci sa igračem manje i u velikom zaostatku, ali su nam pokazali i koliko su ranjivi kada stvari ne idu kako su planirali. Međutim daleko od toga da sad mislimo da se na njih ne može računati. Znajući ih, ovo na njih može uticati i veoma pozitivno i naterati ih da se presaberu i pokažu nam potpuno drugo lice u naredna dva meča. A biće to nezgodni mečevi jer se ono što su Amerikanci i Ganjani pokazali u prvom meču mora poštovati. Bilo kako bilo, Nemci su u ovom meču bili prejaki i pokazali su zašto ih svrstavamo u prvi krug favorita za osvajanje prvenstva, međutim na Portugalce i dalje ozbiljno računamo i očekujemo još mnogo od njih.

Share.

Postavite komentar