Najveći stadion Južne Amerike – Marakana Rio de Žaneiro

0

 

Nezvanično najlepši grad na svetu i zvanično drugi najveći grad u Brazilu biće domaćin ovogodišnjeg svetskog prvenstva. Grad po čijim je stanovnicima i brazilska fudbaska reprezentacija dobila nadimak – Karioke (Cariocas) već tradicionano predstavlja mesto gde najviše fudbalera koji kasnije završe u reprezentaciji čini prve ozbiljne fudbalske korake. Čak 5 velikih fudbalskih klubova stacionirano je u ovom gradu – Botafogo, Fluminense, Flamengo, Vasko da Gama i Amerika a nekoliko fudbalera koji su ispisali istoriju ovog sporta počelo je karijere u ovim klubovima. Treba reći da najveći broj fudbalera iz Rija zapravo potiče iz siromašnih delova grada, gde je bavljenje fudbalom jedan od retkih načina za izlazak iz problema i života u siromaštvu. Ovo je i danas tako. Da nije favela koje na surov način oblikuju živote brazilskih dečaka, svet bi možda ostao uskaćen za neke od najvećih fudbalskih imena svih vremena. Među njima su Ronaldo, Ziko, Romario, Žaerzinjo od kojih su neki rođeni i odrastali u favelama a neki živeli u blizini a fudbal igrali na terenima u favelama.

Rio de Žaneiro

 

U Riju se nalazi i najveći fudbalski stadion u Južnoj Americi i do nedavno najveći stadion na svetu. Naravno radi se o čuvenoj Marakani koja će sa svojih 78 838 sedećih mesta ove godine ugostiti finaliste svetskog prvenstva. To će biti drugi put da se finale odigra na ovom stadionu jer je 1950. prethodni put kad je Brazil bio domaćin svetskog prvenstva, pred rekordnih 173 000 navijača, Urugvaj pobedio domaćina i osvojio svoju jedinu titulu svetskog prvaka. 16. jula 1950. bilo je 2-1 za Urugvaj.

Upravo za potrebe pomenutog svetskog prvenstva ovaj legendarni stadion je i sagrađen. Zvanično ime stadiona je Mario Filjo, po novinaru iz Rija, koji se u to vreme žestoko borio za odobrenje projekta izgradnje ovog stadiona. Popularno i u narodu ustaljeno ime Marakana potiče od reke koja izvire u džungli bizu Rija a protiče kroz brojna gradska naselja. S druge strane, sama reka je ime dobila po vrsti papagaja koji su nastanjivali te krajeve.

Za potrebe svetskog prvenstva 2014. Marakana je u značajnoj meri rekonstruisana. Glavne promene bile su uklanjanje jednog nivoa gledališta i loža i zamena betonskog krova fiberglasom. Novi, moderni krov sada pokriva 95% gledališta, što ranije nije bio slučaj.

Nekoliko fudbalera koji učestvuju na ovom svetskom prvenstvu klupske utakmice igra na Marakani. Naravno radi se pre svega o igračima južno američkih selekcija a najbitniji među njima svakako je kapiten i desetka Čilea Horhe Valdivia. Popularni El Mago (čarobnjak) je u ovom trenutku jedan od omiljenih igrača u Riju. Neosporno miljenik ogromne većine navijača Palmeirasa, za koji je odigrao preko 200 utakmica, veoma je poštovana osoba širom Rija i čovek koga i navijači rivalskih ekipa sa zadovoljstvom bodre i pozdravljaju. Samim tim, i onako relativno nezgodan meč za Špance koji se 18. juna sastaju sa Čileom, može se dodatno zakomplikovati činjenicom da će na taj dan uz El Mago-a i Čile biti gotovo cela Marakana.

Marakana

 

 

Share.

Postavite komentar