Čelzi sve bliži tituli

0

 

Fudbalski događaj proteklog vikenda bio je derbi meč Premijer Lige između Čelzija i Mančester Junajteda na ‘Stamford Bridžu’. Sa pažnjom iščekivao se susret dvojice velikih trenera i vrsnih taktičara Žozea Murinja i Luj Van Gala. Duel učenika i učitelja pripao je mlađem Murinju. Njegovi puleni slavili su minimalnu pobedu i još korak bliže prišli petoj tituli šampiona Engleske.

Iznenađenje u Čelzijevih startnih 11 bila je pojava Kurta Zume na poziciji zadnjeg veznog igrača. Mlađani Francuz pridružio se Matiću u liniji ispred odbrane, u kojoj nije bilo promena u odnosu na veći deo sezone. Fabregas, Oskar i Azar činili su kreativniji deo tima. Drogba je zaigrao u špicu, kao jedino rešenje zbog povreda Koste i Remija.

Ponovo je Van Gal kombinovao što se tiče sastava Junajteda. Dani Blind izostao je zbog suspenzije dok su Kerik i Džons na listi povređenih. U formaciji 4-1-4-1 igrači sredine terena Felaini, Herera, Mata i Runi često su menjali pozicije pa je ponekad i najbolji strelac ‘Đavola’ delovao kao povučeni ‘veznjak’. Posle dužeg vremena Radamel Falkao igrao je na mestu isturenog napadača. Belgijanac Felaini, koji je na ‘Old Traford’ stigao kao fudbaler sa defanzivnijim karakteristikama, još jedanput je imao ulogu povremenog drugog centarfora.

Prvu veliku šansu za goste propustio je Vejn Runi. Reprezentativac ‘Gordog Albiona’ iz izgledne situacije pogodio je prečku i propustio priliku da šokira ‘Stamford Bridž’ već na samom startu.

Čelzi se oslanjao na dobro oprobanu taktiku, koja je značila sigurnu i čvrstu igru u manevru, čekajući trenutak nepažnje visoko postavljene odbrane Mančestera. Nakon pola časa igre uspostavljena je i ravnoteža na terenu pa se dejstvovalo u oba pravca.

Dočekali su ‘Plavci’ svojih pet minuta u finišu prvog poluvremena. Osvojenu loptu na sredini terena ‘motor’ ekipe Sesk Fabregas poslao je ka Oskaru, Brazilac je fenomenalno petom prosledio ka Azaru, koji je rutinski šutirao ispod golmana De Hee za vođstvo domaćih. Čelzi je praktično poveo iz jedinog pravog pokušaja u ovom delu igre.

Chelsea v Man Utd

 

Mančester Junajted nije uspeo da odgovori u zaustavnom vremenu preko Falkaa, pa su izabranici trenera Murinja zadovoljni otišli u svlačionicu. Portugalski stručnjak mogao je da kuje planove za nastavak susreta iz pozicije u kojoj je najjači, pozicije kada je njegova ekipa u prednosti.

Drugo poluvreme počelo je u očekivanom ruhu. Gosti su pokušavali da ugroze Kurtou, imali posed lopte, ali nisu je se dovoljno brzo oslobađali ka napred. Taktički sjajno postavljeni igrači Čelzija nisu im dozvoljavali da se ‘razmašu’, čak i po cenu žutog kartona. Svesno su puštani štoperi Junajteda da vode igru, što je otvaralo mogućnost za kontranapade.

‘Plavci’ su propustili da ‘zacementiraju’ prednost preko Drogbe i Azara. Napadač iz Obale Slonovače odlično je šutirao iz jednog kontranapada, na odbijenu loptu natrčao je Azar i pogodio stativu, doduše iz teške situacije. Defanzivac Mekner uzvratio je dobrim udarcem iz daljine, ali Kurtoa je bio na visini zadatka. Pokušao je i Runi, ali lopta nije mogla da prođe kroz čvrsti bedem oko golmana iz Belgije.

Počinjao je Man Junajted da biva sve opasniji. Okušao se i Falkao. Murinjo tada reaguje promenom Brazilaca u vezi. ‘Sveži’ Ramires zamenio je Oskara. Potreban mu je bio još jedan ‘trkač’ umesto tehničara u igri. Sa druge strane odgovorio je Van Gal ubacivanjem Di Marije i Januzaja, koji su zamenili indisponirane Janga i Huana Matu.

Malo više prostora za goste stvoreno je tek petnaestak minuta pre kraja kada je Radamel Falkao na trenutak pobegao Zumi. Kolumbijac je ipak otišao malo više u stranu i iz tog ugla uspeo je da ‘zatrese’ samo okvir gola.

Do završetka utakmice fudbaleri Mančestera kružili su oko gola, ali nisu uspeli da ozbiljnije ugroze Kurtou. Blok je vrhunski ‘radio’. Kada su ‘Plavci’ stizali do poseda, zadržavali su loptu dovoljno vremena da odmore defanzivnu liniju tima.

Ovim porazom Mančester Junajted definitivno se oprostio od titule. ‘Đavolima’ ostaje da se bore za pozicije od drugog do četvrtog mesta i što bolji utisak do kraja sezone. Naredna godina biće prava prilika za povratak u sam vrh fudbala na Ostrvu, jer se očekuje dodatno jačanje ekipe u prelaznom roku.

Povećao je Čelzi prednost u odnosu na najbližeg pratioca i gradskog rivala Arsenal na ogromnih 10 bodova šest kola pre kraja Premijer Lige. Sledeći vikend donosi nam upravo duel dva kluba iz Londona. ‘Plavci’, koji gostuju na ‘Emiratima’, imaće priliku da iz rasterećenosti praktično ‘overe’ titulu prvaka. Eventualni poraz ne bi ih mnogo uzdrmao jer imaju apsolutnu kontrolu šampionata. Nekoliko susreta na ‘Bridžu’ sa ekipama iz donjeg doma garant su mirne završnice.

Share.

Postavite komentar