Miha blizu klupe velikog kluba?

0

 

Leto koje je pred nama doneće mnoštvo uzbudljivih transfera među vodećim klubovima u Evropi. Pored neizbežnih igračkih očekuju nas i vrteške na klupama timova širom ‘Starog kontinenta’. Jedan od trenera koji je u žiži svetske fudbalske javnosti je i bivši selektor reprezentacije Srbije Siniša Mihajlović. Za usluge stratega Sampdorije najviše interesovanja pokazali su Napoli i Milan. U nekim varijantama pominje se i kao naslednik Manuela Pelegrinija u Mančester Sitiju.

O igračkim kvalitetima legendarnog fudbalera maltene sve znate pa ćemo pažnju usmeriti na njegovo bivstvovanje kao trenera. Dovoljno je pogledati za koga je sve nastupao tokom 18 godina na terenu i napomenuti da i dan danas slovi za jednog od najboljeg izvođača slobodnih udaraca u istoriji fudbalske igre.

Trenersku karijeru započeo je kao asistent prijatelju Robertu Manćiniju, odmah nakon što je okačio kopačke o klin, u Interu iz Milana. Kao šef stručnog štaba popularni ‘Miha’ okušao se u Bolonji 2008. godine. Tim iz grada poznatog po najstarijem univerzitetu u Evropi, sačuvao je prvoligaški status te sezone u ‘Kalču’, a Mihajlović je uspešno startovao na novom poslu. Dogodine se situacija promenila pa je sedam kola pre kraja prvenstva otpušten, jer se Bolonja nalazila u zoni ispadanja. Sledeće sezone preuzeo je Kataniju i iz bezizlazne situacije doveo je u ‘mirnu luku opstanka’. Uspeh sa sicilijanskim klubom preporučio ga je za prvi ozbiljniji tim na Apeninima. Na klupi Fiorentine nasledio je Ćezerea Prandelija, koji je tada postao selektor Italije. Međutim, sledeće sezone upao je u klopku svog temperamenta. Česti sukobi sa igračima i navijačima doveli su do negativne atmosfere u ekipi. Slabiji rezultati kulminirali su smenom posle samo 10 kola šampionata.

Kormilo reprezentacije Srbije Mihajlović je preuzeo pred početak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Brazilu. Kao trener odmah je pokazivao da će biti ‘čvrste ruke’. Nekoliko pogrešnih, kontroverznih odluka i izrazita ‘tvrdoglavost’ našeg selektora koštale su nacionalni tim lošeg starta kvalifikacija. Porazi u Hrvatskoj i Makedoniji praktično su raspršili sve naše snove o odlasku na najveću svetkovinu fudbala, tamo gde je on najpopularniji. Sukob sa Ljajićem oko pevanja himne kao i pozivanje igrača, kojima uz dužno poštovanje nije bilo mesto u dresu sa državnim grbom, samo su neki od niza pogrešnih poteza kompletnog saveza. Kada mu već nisu tada uručili zasluženi otkaz morali su ga ‘istrpeti’ i u sledećem ciklusu kvalifikacija. Mihajlović je ostao dosledan i izgurao svoju priču do kraja. Njegov odlazak iz reprezentacije usledio je kada je to najmanje trebalo da se desi. Srbija je igrala sve bolje i nazirale su se konture novog tima i igre, koja je mukotrpno nastajala smenom generacija. Srbija je sada daleko i od plasmana na EURO 2016 u Francuskoj.

Serbia's national soccer team coach Sinisa Mihajlovic conducts a training session at Hampden Park Stadium in Glasgow

 

Što se ‘Mihe’ lično tiče povratak na ‘Čizmu’ ispostavio se kao pravi potez. Postavljen je za trenera Sampdorije, kluba čiji je dres uspešno nosio četiri godine. Ponovo se pojavio kao spasilac, ‘Sampa’ je ostala u ligi, a Mihajloviću automatski produžen ugovor na još jednu sezonu. Klub sa ‘Marasija’ doživljava apsolutnu ‘renesansu’ pod vođstvom našeg stručnjaka. Po mišljenju mnogih igraju najlepši i najborbeniji fudbal u Seriji A. Uspostavio je autoritet i sve fudbalere stavio u funkciju tima. Čak je i Samjuel Eto uspeo da pronađe ‘zajednički jezik’ sa ‘Mihom’ i da igra sve bolje. Setimo se njihovih početnih sukoba, po dolasku čuvenog Kamerunca iz Evertona. Sampdorija se bori za izlazak u internacionalna takmičenja posle mnogo godina. Iako je Liga Evrope realnija opcija još uvek su u borbi za plasman u Ligu Šampiona. Ako mu se za tako nešto ukaže prilika, ambiciozni Srbin se neće olako odreći ‘krema’ evropskog fudbala.

miha sampa

 

Posle otkaza koji je Miroslav Đukić dobio u španskoj Kordobi, Mihajlović je ostao jedini predstavnik naše zemlje na klupi nekog od timova u ligama takozvane ‘Petice’. Nema sumnje da će popularni Miha, bez obzira na ime novog kluba, i dalje ‘tvrdoglavo’ slediti svoj put, hrabar i bez kompromisa. Za velike klubove potrebni su najjači. Mihajlović za sebe sigurno misli da je jedan od njih.

Share.

Postavite komentar