Na zapadu ništa novo – Srbija poražena od Portugala

0

 

“Eto, sada smo u poziciji da moramo dati gol ako hoćemo bod”, reči su  koje je na poluvremenu meča izgovorio Ljubinko Drulović, inače stručni konsultant u RTS studiju. To što je on tada izgovorio, a ono što svi mi već godinama znamo, je svakako i najbolji način za početak analize ove “deja vu” fudbalske predstave.

Reprezentacija Srbije poražena je na stadionu ‘La Luž’ u Lisabonu od selekcije Portugala rezultatom 2-1. Momci u dresu sa državnim grbom naše zemlje ponovo su sami sebe pobedili, i još više se udaljili od borbe za plasman u Francusku iduće godine. Četiri susreta pre kraja kvalifikacija Srbija deli ‘fenjer’ sa Jermenijom, i nalazi se šest bodova daleko od mesta koje vodi u baraž za učešće na prvenstvu Evrope.

Sama utakmica nije donela neki preterano kvalitetan fudbal. Portugal je nastupio u formaciji 4-3-1-2 sa isturenim Ronaldom i Nanijem, koji nisu klasični centralni špicevi. ‘Vremešni’ Dani igrao je povučenije, nešto kao desetka ‘starijeg kova’. Interesantna taktička zamisao trenera Santosa, koga je na klupi zbog kazne menjao Vale, bilo je postavljanje Fabia Koentraa u vezni red. Levi bek Real Madrida pokrivao je sredinu terena zajedno sa Mutinjom i Tijagom. Povređenog Pepea na mestu štopera zamenio je Bruno Alveš.

Srbija je igrala u sistemu 4-2-3-1 sa ofanzivnim Aleksandrom Mitrovićem. Fudbaleru Anderlehta u ofanzivnim akcijama trebalo je da pomažu Ljajić, Tadić i Lazar Marković, ali do te saradnje nije dolazilo dovoljno. Selektor Ćurčić upario je Ivanovića sa Nastasićem u centralnom delu odbrane, dok je poziciju desnog beka pokrivao fudbaler Lacija Dušan Basta.

Iskusni Rikardo Karvaljo doveo je Portugal u vođstvo u 10. minutu udarcem glavom posle centaršuta Koentraa. Defanzivac Monaka iskoristio je loše postavljanje odbrane Srbije i rutinski savladao Stojkovića sa ivice peterca. Ubrzo je Karvaljo napustio igru zbog povrede. Zamenio ga je Fonte.

Usledio je kratak period igre kada su reprezentativci Srbije krenuli ofanzivnije ka golu protivnika. Pokušaji Tadića i Ljajića ipak nisu bili preterano opasni po golmana Rui Patricija. Domaćin se malo povukao i čekao priliku iz polukontri. Iz jedne takve akcije fantastično je šutirao  Kristijano Ronaldo, ali Stojković je dobro reagovao. Osvajač ‘Zlatne Lopte’ potom je pokazao još jedan deo iz svog bogatog repertoara. ‘Promešao’ je našu zadnju liniju i ubacio loptu u golmanov prostor, ali ga saigrači nisu dobro ispratili.

U tim trenucima domaći sastav potpuno preuzima igru i kontrolu utakmice. Reprezentativci Srbije gotovo da nisu pošteno ‘pipnuli’ loptu do kraja prvog poluvremena. Matić i Petrović većinom su gubili duele na sredini terena i nisu učinili nita naročito u organizaciji igre. Ljajić i Tadić bili su daleko od gola i svoje prirodne pozicije u igri. Lazar Marković delovao je povučeno i njegove brzinske karakteristike nisu došle do izražaja, dok je jedini istureni igrač Mitrović bio potpuno odsečen od ostatka tima, bez ijedne upotrebljive lopte. Reprezentativci Portugala otišli su na odmor sa prednošću od jednog gola, iako ni oni nisu pružili neku vanserijsku partiju.

U drugom poluvremenu gledali smo malo sadržajniji meč. Pokušala je Srbija da odmah na početku prebaci težište igre na polovinu Portugala. Prvu veliku priliku naš tim imao je preko Mitrovića, koji je prebacio gol udarcem glavom posle upotrebljivog centaršuta Tadića. Taman je ‘otkucalo’ četvrt časa igre u nastavku susreta kada se dogodio se najlepši trenutak na utakmici. Nemanja Matić postigao je retko viđen pogodak. Fudbaler Čelzija poravnao je rezultat ‘makazicama’ nakon kornera koji je izveo Kolarov a loptu ka njemu skrenuo Radosav Petrović. Nesumnjivo najfudbalskiji potez dosadašnjeg dela kvalifikacija.

Ipak, radost naših igrača i nada će situacija konačno krenuti na bolje brzo je ugašena. Samo tri minuta posle izjednačenja Koentrao je ponovo doveo svoj tim do prednosti. Ronaldo je reagovao na pas Mutinja, prošao po desnoj strani i uposlio svog saigrača, koji je iskoristio katastrofalnu reakciju Baste i loptu iz neposredne blizine sproveo u mrežu.

coentrao gol

 

Domaćin je potom rutinski priveo meč kraju. Srbija je još samo jedanput ugrozila Portugal. Odličan volej Petrovića išao je nažalost pravo u Patricija i završio u njegovom naručju. Ulaskom Petra Škuletića, umesto Ljajića, Srbija je prešla na formaciju 4-4-2, ali ova izmena u sistemu usledila je prekasno i nije došlo do promene rezultata.

Portugal je jedna od selekcija koja će gotovo sigurno učestvovati na prvenstvu Evrope u Francuskoj. I pored toga što u svom sastavu imaju jednu od dve najveće zvezde svetskog fudbala njihova igra ne deluje nimalo ohrabrujuće. Ukoliko drastično ne poprave kvalitet koji pružaju na terenu, kao i borbenost, izabranike selektora Santosa očekuje slična sudbina koju su doživeli u Brazilu prethodne godine.

Od dugo najavljivanog novog početka za naš tim nismo videli skoro ništa. Kratak period solidne igre ne zadovoljava apetite nacije, koja smatra da igrački fond koji poseduje mora biti dovoljan za završnice najvećih takmičenja. Za pozitivan rezultat na ‘La Lužu’ trebalo je prikazati mnogo više hrabrosti i ‘kuražnosti’. Iako sada stvari deluju bezizlazno jedan dobar rezultat može koliko toliko preokrenuti stvari u korist selekcije Srbije. Ipak, da bi se taj rezultat ostvario, čak i protiv Jermenije, neophodna je daleko veća sigurnost, angažovanost, kreativnost i efikasnost. Jednostavno potrebno je da igrači budu samo na nivou igara koje pružaju nastupajući za svoje klubove. Citiram stihove Edgar Alan Poa iz njegove poeme ‘Gavran’: ‘Samo to i ništa više’.

Share.

Postavite komentar