Barselona prošla dalje, Mesi se poigravao

0

 

Fudbaleri Barselone osmi put uzastopno igraće u ¼ finalu Lige Šampiona. Katalonski gigant plasirao se među osam najboljih u Evropi nakon što je pobedi od 2-1 nad Mančester Sitijem na njihovom stadionu dodao minimalan trijumf na Kamp Nou. Sigurnom i lepršavom igrom u oba susreta četvorostruki šampion Starog Kontinenta istakao je ozbiljnu kandidaturu da se ponovo nađe na samom vrhu evropskog klupskog fudbala.

Obe ekipe bile su od samog starta orijentisane ka ofanzivnoj igri. Siti jer nije imao izbora zbog rezultata prve utakmice, dok Barselona nije odstupala od svoje prepoznatljive igre. Ipak, domaćin je krenuo žešće i bio opasniji po gol. Stativa Nejmara nagovestila je odličan meč. Potom se Leo Mesi našao u dve dobre situacije. Prvo se isprečio Hart posle odličnog duplog pasa sa Inijestom, da bi Argentinac zapretio i iz slobodnog udarca, ali je zamalo bio neprecizan. Gosti su uzvratili poluprilikama Milnera i Kolarova. Bez obzira što je Man Siti pokušavao da napada, najbolji strelac Serhio Aguero bio je odsečen i nedostajala mu je podrška drugog špica.

‘Barsa’ je materijalizovala bolju igru u 31.minutu kada je Ivan Rakitić iskoristio pravovremen pas Mesija i sjajnim lob udarcem prebacio Harta za 1-0, ispostaviće se konačan rezultat susreta. Posle vodećeg gola izabranici trenera Luisa Enrikea potpuno preuzimaju kontrolu utakmice. U tim trenucima na scenu stupa Leo Mesi, pružajući svu lepotu fudbalske igre. Četvorostruki osvajač ‘Zlatne Lopte’ ‘plesao’ je po terenu, provlačio loptu kroz noge protivnicima, driblao i maestralno asistirao saigračima za prilike. Pojedini potezi su izgledali toliko lako, kao da je svako u stanju da ponovi tako nešto. Barselona je ipak propustila nekoliko šansi da dotuče šampiona Engleske već u prvom poluvremenu. Najbliži pogotku bio je Luis Suarez posle fantastičnog dodavanja Nejmara. Lopta je ponovo pogodila okvir gola. Fudbaleri Sitija svoju nemoć na terenu često su iskazivali preoštrim startovima. U prvom poluvremenu četiri igrača kažnjena su žutim kartonom.

Leo Messi

 

‘Blaugrana’ nije stala ni na početku drugog dela. Ređali su se udarci sa svih strana. Prvo se okušao Nejmar, pa Inijesta, potom i Mesi, ali Hart nije ‘vadio’ loptu iz mreže. Nakon furioznog starta ‘Barse’ gosti su se malo oslobodili pritiska i prebacili težište igre ka golu Štegena. Nije im preostalo ništa drugo nego da ‘spuste gard’ i napadnu. Probudio se Jaja Ture i Siti je počinjao da biva agresivniji na sredini terena. Međutim sve je ostalo na sporadičnim pokušajima. Nekoliko nespretnih reakcija u toku jednog napada koštalo je engleski tim izjednačenja. Katalonci su u tim momentima prepustili posed gostima, i preko opasnih kontranapada ugrožavali Harta. Mesi je propustio dve dobre prilike da uveća prednost.

Trener gostiju Manuel Pelegrini posegao je za drugim centarforom dvadesetak minuta pre kraja. Vilfred Boni zamenio je Turea i u prvom kontaktu sa loptom šutirao ka golu, ali bez promene na semaforu. Siti se potpuno otvorio i pružio priliku Nejmaru da nakon jedne kontre reši dvomeč. Odlični Hart ponovo je bio na visini zadatka. U 77.minutu pojavio se tračak nade za fudbalere u svetlo-plavim dresovima. Nakon kontakta Aguera i defanzivca Pikea sudija je pokazao na belu tačku. Kun je prihvatio odgovornost, ali ovo jednostavno nije bilo njegovo veče. Ter Štegen pročitao je njegovu nameru i raspršio sve nade ‘Građana’ da mogu da se vrate u igru. U poslednjih desetak minuta propustila je Barselona da nokautira ‘grogiranog’ protivnika u nekoliko navrata. Reprezentativac ‘Gordog Albiona’ Džo Hart spasao je čast svog tima.

Rezultat iz prvog meča, veliki pritisak zbog niza loših rezultata, kao i neosporni kvalitet Barselone sprečili su goste iz Mančestera da naprave nešto više. Ostaje im da se što pre saberu i pokušaju da na najbolji mogući način završe sezonu u Engleskoj. Ekipa će na leto pretrpeti velike kadrovske promene, i samo ‘odabrani’ će nastaviti karijeru u klubu sa ‘Etihada’. Pitanje je i da li će Pelegrini ostati na klupi do kraja Premijer Lige.

Barselona je posle promenljivog prvog dela sezone postepeno dolazila do forme. Sada tim Luisa Enrikea izgleda daleko ‘naštelovanije’ i spremnije za velika dela. Južnoamerički trio u špicu napada deluje nezustavljivo i zadaje velike glavobolje trenerima svakog narednog protivnika. Videćemo koliko će bitka na tri fronta uzeti maha, jer ih već za vikend očekuje ‘klasiko’ sa Real Madridom, koji može biti presudan u borbi za krunu u Španiji. Ambicije Katalonaca su sva tri trofeja, i čini se da je ekipa proradila u pravom trenutku.

Share.

Postavite komentar