Siti daleko od svojih ambicija

0

 

Prvak Engleske Mančester Siti nalazi se u velikoj krizi igre i rezultata. Do kraja maja, kada se svode računi u vodećim ligama Evrope, ostalo je još dosta vremena da se stvari promene. Međutim, trenutna situacija u taboru Sitija ne izgleda nimalo ‘ružičasto’. Iako su ostali u konkurenciji u dva takmičenja, trofeji su miljama daleko, i na pragu je da se dogodi najneuspešnija sezona od dolaska porodice iz Emirata na čelo kluba. Na leto će bez sumnje doći do potpunog remonta ekipe. Prvi na listi za odstrel naći će se trener Pelegrini, jer teško je očekivati da će prebogati vlasnici ostati ravnodušni na neupehe.

Poslednji poraz od Barnlija udaljio je ekipu sa Etihada od borbe za titulu u Premijer Ligi. I pored toga što Čelzi u ovom kolu nije u potpunosti materijalizovao kiks šampiona Engleske, 6 bodova prednosti uz meč manje deluju kao dovoljna zaliha u poslednjih devet utakmica za četu Žozea Murinja. Čelzi je završio takmičenje u Ligi Šampiona i biće potpuno usresređen na obaveze u domaćem prvenstvu. Strateg Manuel Pelegrini izjavio je da se Siti ne odriče titule i da će se boriti do poslednjeh daha. Iz ove perspektive realnije je da Čileanac i njegova ekipa svoju pažnju usmere na timove koji su iza njih na tabeli. Arsenal i Mančester Junajted opasno su se približili na lestvici Premijer Lige i ravnopravno ulaze u borbu za poziciju broj dva na kraju sezone. Totenhem, Sautempton i pogotovo Liverpul ‘vrebaju’ iz drugog plana i ako se nastavi pad forme, može biti ugrožen i plasman u Ligu Šampiona, što je do pre mesec dana izgledalo neverovatno.

Mančester Siti će ove nedelje odigrati revanš utakmicu 1/8 finala najprestižnijeg evropskog takmičenja protiv Barselone na Kamp Nou. Poraz od 2-1 ne izgleda nimalo obećavajuće pred susret u Kataloniji. Mesi i drugovi nalaze se u sjajnom momentu, ‘naoštreni’ da idu do kraja i sa ulogom velikog favorita dočekuju svog protivnika. Čini se da je susret u Barseloni poslednja prilika da Siti preokrene sezonu u svoju korist. Ostaje da vidimo kako će se velike zvezde u svetlo-plavim dresovima suprotstaviti moćnoj ‘Blaugrani’? Ipak prolazak dalje predstavljao bi senzaciju, pogotovo što Siti nikad nije imao uspeha u LŠ, što je poražavajuće u odnosu na ulaganja u tim.

Za razliku od prethodnih sezona ekipa Sitija nije se proslavila ni u oba kupa na Ostrvu. Njukasl u Liga Kupu i Midlzbro u FA Kupu odneli su neočekivane pobede sa Etihada i tako ih izbacili iz daljeg takmičenja i šanse da stignu do bar jednog trofeja.

Manchester City's Yaya Touré and Fernandinho

 

Više je razloga zbog čega stvari po Siti ne idu u najboljem smeru. Pokretačka snaga tima Jaja Ture igra jednu od lošijih sezona, od povratka sa Kupa Afričkih Nacija nikako ne može da dođe do pravog ritma. Vezni igrač iz Obale Slonovače bio je taj ‘tas na vagi’, koji je lane prelamao stvari u korist Sitija. Odbrana ne funkcioniše na nivou iz prethodnih godina. Kapiten Kompani, poput Turea, nije u pravoj formi. Ipak, njegovo mesto u timu je neprikosnoveno pa će Siti morati da potraži nova rešenja na mestu drugog štopera. Letošnja akvizicija Mangala nije opravdao uloženi novac, i nekoliko puta bio je direktan krivac za primljene golove. Vremešni Martin Demikelis dobio je prednost u odnosu na Matiju Nastasića, koji je prosleđen Šalkeu. Trener se olako odrekao mladog defanzivca iz Srbije, kome je predviđana lepa budućnost u klubu. Kod odbrambenog igrača iz Argentine najbolji fudbalski dani su ipak prošli. Takođe, Pelegrini je poznat po tome da favorizuje neke igrače sa kojima je radio u drugim klubovima. Krilo Hesus Navas čini se provodi daleko više vremena na terenu nego što objektivno zaslužuje svojim konkretnim učinkom. Česte rotacije Klišija i Kolarova na poziciji levog beka ne donose uvek željeni efekat, jer oba igrača gube na konstantnosti u igri. Brazilski par na sredini terena Fernando i Fernandinjo igraju po sistemu toplo-hladno i uprava će na leto sigurno potražiti nova rešenja u defanzivnom veznom redu.

Najsvetlija tačka u timu svakako je Serhio Aguero. Na svakom meču omaleni Argentinac pokazuje svoj kvalitet. Ubedljivo je prvi strelac i permanentna opasnost po svakog protivnika. Zabaleta i David Silva su igrači čiji učinak ne trpi ni ove sezone i nezamenjivi su članovi prve postave. Veteran Frenk Lampard postigao je nekoliko važnih golova i doneo priličan broj bodova pa se njegov dolazak mora smatrati pogotkom. Džejms Milner je jedan od igrača koji zaslužuju prelaznu ocenu. Izborio se za svoje mesto i koristio svaku ukazanu šansu. Njemu se na leto predviđa transfer u Romu.

Dolazak Vilfreda Bonija iz Svonsija u januarskom prelaznom roku nije doneo boljitak u timu. Pre bi se moglo reći da je uzdrmao atmosferu u ekipi. Naime, Pelgrini je izostavio Stevana Jovetića sa spiska za drugu fazu Lige Šampiona. Reprezentativac Crne Gore je i pored nekoliko lakših povreda imao solidnu sezonu, daleko bolju od prethodne. Veliko je pitanje da li je bilo neophodno dovoditi napadača u tim, čiji najveći problem u igri nije realizacija? Pored neprikosnovenog Aguera i uvek opasnog Džeka na terenu nema mesta za sve. Uprava kluba napravila je grešku, ali ne zbog toga što je Boni loš igrač (jer on to nije) već zbog trenutka njegovog transfera.

wilfried

 

Vrlo brzo ćemo doći do odgovora da li je sezona neuspešna za plavi deo Mančestera. U svakom slučaju na leto nas očekuje dosta uzbuđenja jer vlasnici Sitija neće prestati da ulažu veliki novac, u novim pokušajima da klub učine jednim od vodećih u Evropi.

Share.

Postavite komentar