Rutinska pobeda Reala u Gelzenkirhenu

0

 

Fudbaleri Real Madrida savladali su rutinski ekipu Šalkea na velelepnom objektu imena ‘Veltins Arena’ u Gelzenkirhenu. Madriđani ovaj put nisu ponizili predstavnika Nemačke. U odnosu na prošlogodišnjih 6-1 u istoj fazi takmičenja, rezultat od 2-0 nije toliko deprimirajući. Ipak, ni najave pre početka susreta, ni ‘ukleti’ gostujući dresovi za Real, nisu sprečili branioca titule da gotovo obezbedi prolaz u narednu rundu Lige Šampiona.

Na početku nije izgledalo da će meč otići u tom smeru. Šalke je odlično taktički započeo utakmicu. Dobro su zatvorili sve prilaze golu i onemogućili  goste da se razmašu po terenu. Formacija 5-3-2 sa prelaskom na 3-5-2 u startu delovala je kao iznenađenje za trenera Anćelotija. Nemci su dobro pritiskali linije suparnika i delovali opasnije. Ronaldo i Bejl ponovo su bili bez ikakve uloge u defanzivi, što je ostavljalo prostora igračima Šalkea u uvodnom delu.

Real je nastupio u njihovoj standardnoj formaciji 4-3-3, sa popularnim ‘BBC’ napadom. U postavi kraljevskog kluba pomalo neočekivano našao se i Lukas Silva. Novajlija iz Brazila odigrao je solidno svoju prvu utakmicu u dresu desetostrukog prvaka Evrope. Vezni red sa Iskom, Krosom i Silvom funkcionisao je veoma dobro, i u ovoj utakmici doneo prevagu Realu.

Prvi ozbiljniji udarac uputio je Šalke, kada je Klas Huntelar dobro zagrejao dlanove Ikera Kasiljasa. I onda kao grom iz vedra neba, minut kasnije Real dolazi do prednosti . Do tada neprimetni Ronaldo koristi loše postavljanje odbrane domaćih i glavom matira golmana Velenrojtera. Centrirao je Karvahal. Ovim pogotkom ‘CR7′ prestigao je na večnoj listi strelaca Lige Šampiona legendu Reala Raula, koji je pred kraj karijere igrao i za Šalke. Osvajač ‘Zlatne Lopte’ postigao je 72. pogodak u LŠ. Portugalski napadač postao je i najbolji strelac druge faze najprestižnijeg evropskog klupskog takmičenja.

gol ronalda

 

Nakon gola rađa se jedna potpuno nova utakmica. ‘Los Blancosi’ ubacuju u veću brzinu i ređaju se dobre akcije i prilike Ronalda, Benzeme i Bejla. Dodatni problem za trenera Roberta Di Matea predstavljala je povreda Huntelara. Holandski špic napustio je teren posle tridesetak minuta, u kojima je prikazao dosta toga dobrog. Real je na odmor otišao sa golom prednosti ali stiče se utisak da su mogli potpuno da demoliraju protivnika u drugoj polovini prvog dela meča.Tih poslednjih petnaestak minuta bio je period najkvalitetnije igre na susretu u Gelzenkirhenu.

U drugom poluvremenu gosti su povukli ručnu. Sigurnom igrom, bez preteranog rizika održavali su povoljan rezultat. Pokušavali su kratkim pasovima, kroz dominaciju u posedu lopte, da iskoriste neku novu grešku svog protivnika i tako reše susret. Isko je izrastao u igrača utakmice. Njegova univerzalnost i lucidnost pravili su najveću pometnju u odbrani  Šalkea. Klub iz zemlje svetskih prvaka sporadično je napadao ali bez preterane opasnosti po Kasiljasa. Čupo Moting i Princ Boateng nisu bili na visini zadatka, napravivši mnogo grešaka u završnici napada.

Ključan detalj utakmice dogodio se u 77. minutu kada Šalke propušta priliku utakmice. Fantastičan šut Feliksa Boatea uzdrmao je prečku, a Japanac Ućida nespretno reaguje i ne uspeva da realizuje odbitak. Podigla se atmosfera na tribinama i domaća ekipa krenula je u nove napade. Ipak, neiskorištenu šansu igrači Reala surovo su kaznili. Nakon solo prodora Ronaldo odlaže loptu Marselu, koji topovskim udarcem, desnom (slabijom) nogom, pogađa rašlje nemoćnog Velenrojtera. Brazilac je postigao gol za TV špice, i stavio tačku na utakmicu i nadanja Šalkeovih navijača.

Oba tima okreću se obavezama u šampionatima svojih zemalja. Real uskoro očekuje veliki derbi sa Barselonom i rezultat iz ovog duela daje im mogućnost da se u narednim mečevima fokusiraju na Primeru, gde svim silama žele da vrate trofej na Bernabeu. Ubedljiv poraz od Atletika u gradskom derbiju uzdrmao je Madriđane. Pobedama su se vratili u kolosek, ali čini se da im još uvek nedostaje ona oštrica u igri, koju su prikazivili u prvom delu sezone, kada su bili nemilosrdni prema svojim protivnicima.

Šalke je plasmanom u 1/8 finala napravio dobar posao i opravdao ambicije i ulaganja u klub. Di Mateovi puleni do kraja sezone imaju jasan cilj pred sobom. To je plasman na treće mesto u Bundesligi, koje ponovo donosi kvalifikacije za Ligu Šampiona.

Revanš u u prestonici Španije biće puka formalnost, po pitanju tima koji ide dalje. Nadamo se da će iz rasterećenosti biti i uzbudljiv, u smislu broja golova i lepih fudbalskih poteza.

Share.

Postavite komentar