Analiza parova 1/8 finala

0

 

Druga polovina najkraćeg meseca u godini rezervisana je za prve mečeve eliminacione faze Lige Šampiona. Od utorka 17.februara pa sve do finalne večeri 6.juna na ‘Olimpija stadionu’ u Berlinu uživaćemo u utakmicama najboljih timova ‘Starog kontinenta’. Nekoliko susreta 1/8 finala najprestižnijeg fudbalskog takmičenja u Evropi izazivaju posebnu pažnju.

Krenimo redom. Branilac titule Real Madrid sastaće se sa nemačkim Šalkeom u reprizi prošlogodišnjeg duela u poslednjih šesnaest. Kraljevski klub lane je pregazio ekipu iz Gelzerkirhena, trijumfima u oba meča, ukupnim rezultatom 9-2. Ove godine treba očekivati sličan scenario. Sve osim laganog prolaza dalje čete Karla Anćelotija predstavljalo bi veliko iznenađenje. Da ne govorimo o eventualnoj eliminaciji desetostrukog prvaka Evrope, koja bi u ovom trenutku značila jednu od najvećih senzacija u istoriji fudbala. ‘Los Blankosi’ suvereno su prošli grupu sa svih šest pobeda, uz osamnaest datih golova. U prvenstvu Španije zauzimaju prvo mesto, gde su u većem delu sezone rušili sve pred sobom. U poslednjih mesec dana Ronaldo i drugovi malo su pali u formi. Katastrofalan poraz od gradskog rivala Atletika došao je u pravo vreme da se ekipa ‘otrezni’ pred predstojeće okršaje. Za vikend je savladan Deportivo, uz ne baš sjajnu igru, ali dovoljnu da se tim vrati u pobednički ritam. Što se Šalkea tiče i ove sezone je cilj da se kroz prvenstvo Nemačke plasiraju u Ligu Šampiona. Trenutno su na četvrtom mestu, i sigurno će im koncentracija biti u fokusu na Bundesligi. Mentalitet Germana neće im dozvoliti da se predaju i pokušaće da poprave utisak iz prethodne godine.

Real Madrid

 

Još jedan velikan očekuje siguran prolaz dalje. Fudbaleri Bajerna iz Minhena za protivnika imaju Šahtjor iz Donjecka. Sjajnu uvertiru pred susret sa Ukrajincima, Bavarci su napravili tako što su ‘spakovali’ osam ‘komada’ u mrežu HSV-a. Roben, Miler, Gece, Levandovski i Riberi nalaze se u dobrom momentu, vrlo su efikasni, i treba očekivati da nastave istim tempom. Šahtjor ima odličnu ekipu predvođenu iskusnim Srnom i uvek opasnim i kvalitetnim Brazilcima, ali pitanje je koliko klub iz razorene zemlje, u kojoj besni rat, može pružiti u duelu sa nemilosrdnim Bajernom. Cilj trenera Gvardiole je evropska kruna a klub iz Donjecka samo stanica na tom putu.

Dvomeč između Barselone i Mančester Sitija takođe je igran i prošle sezone u ovoj fazi takmičenja. ‘Blaugrana’ je tada bila bolja rezultatom 4-1. Barsa će biti favorit i ovoga puta. Izabranici trenera Luisa Enrikea pronašli su pravi ritam i počeli da nižu pobede. Ekipa funkcioniše daleko bolje nego na početku sezone u svim linijama. Trio Mesi, Nejmar i Suarez je sve ubojitiji i predstavljaće veliki problem Kompaniju, Mangali, Zabaleti i Klišiju. Žestoka bitka vodiće se na sredini terena. Inijesta, Rakitić i Buskets pokušaće da uspostave kontrolu poseda, kojom Barsa melje svoje protivnike. Prevagu engleskoj ekipi mogao bi da donese povratnik sa ‘Kupa Afričkih Nacija’, Jaja Ture. Mančester Siti prošao je u eliminacionu rundu uz dosta sreće. Pobedama u poslednja dva kola protiv Bajerna i Rome overili su vizu za poslednjih šesnaest. Prvaci Premijer Lige ispali su iz oba kupa, i poprilično zaostaju za Čelzijem u pokušaju odbrane titule u Engleskoj. Liga Šampiona deluje kao poslednja šansa za Pelegrinijevu ekipu da osvoji trofej, a za čileanskog stručnjaka da zadrži posao na kraju sezone.

Siti - Barsa

 

Još jedan susret starih rivala, PSŽ-a i Čelzija, obeležiće ovu rundu Lige Šampiona. Navijači ‘Svetaca’ pamte prošlu godinu, kada im je Demba Ba srušio snove u završnici revanša na Bridžu. Ovaj put neće strahovati od senegalskog napadača, ali pronašao je Murinjo nove, jače adute. Ako su lane šanse bile podjednake, ovaj put ‘Plavci’ su nesumnjivo u prednosti. Čelzi dominira u Premijer Ligi. Tim je čini se skockan po ukusu kontroverznog Portugalca. Transferom Dijega Koste ekipa je poboljšala efikasnost, dok je letošnja akvizicija Fabregas postao najbolji paker. Ambicije kluba iz Londona su i ove godine sam vrh Lige Šampiona. Parižani igraju u sistemu toplo hladno. Nisu imali sreće ni u žrebu. Naime, do poslednjeg kola vodili su u svojoj grupi, ali su porazom na Kamp Nou zauzeli drugo mesto, i samim tim naišli na velikog protivnika. PSŽ se bori za titulu u Francuskoj, gde ove sezone nisu ubedljivi. Ipak, uložen novac i imena poput Ibrahimovića, Kavanija, Moure, Silve i ostalih govore u prilog tome da nas očekuje velika borba, uz pregršt taktičkog nadmudrivanja Murinja i Blana.

celzi psg

 

Najveću nepoznanicu ove eliminacione runde izaziva duel Juventusa i Borusije Dortmund. Stara Dama je na pragu da odbrani titulu šampiona Serije A, dok su Milioneri opterećeni borbom za goli život u Bundesligi. Na evropskoj sceni situacija je potpuno drugačija. Dortmund je nadmoćno prošao tešku grupu ispred Arsenala, Anderlehta i Galatasaraja. Juventus se mučio, ali ipak je u drugoj fazi. Susret timova koji su nekada igrali međusobno u finalu treba izbegavati ako ste kladioničar. Na prvi pogled Italijani su u prednosti, igraju sigurno, nemaju trzavica u ekipi i fokusirani su na duel sa Nemcima. Ipak, nema sumnje da Klop ponovo sprema neku svoju ‘čudesnu magiju’, kojom će motivisati igrače da pruže nešto izuzetno. Uostalom, Dortmund je trijumfovao u poslednja dva meča u domaćem prvenstvu, prikazao dobru igru i pobegao iz opasne zone.

Arsenal je konačno pogledala ‘Fortuna’. Poslednjih sezona Vengerovi puleni nikako nisu uspevali da se kvalifikuju u završnicu. Ispadali su na mišiće od Barselone i Bajerna. Ove godine ‘Tobdžije’ nemaju izgovor. Sastaju se sa francuskim Monakom i ulogu favorita moraju potvrditi na terenu. ‘Kneževi’ imaju solidnu ekipu, ali finansijska ulaganja su stala i čini se da nisu u stanju da se suprotstave elitnim timovima. Arsenal igra sve bolje, u Premijeršipu nalaze se na mestu koje vodi u Ligu Šampiona i dobro guraju u FA Kupu.

Atletiko Madrid sastaće se sa Bajerom iz Leverkuzena. ‘Jorgandžije’ imaju sezonu iznad prvobitnih očekivanja. Konkurentni su u trci za titulu u Španiji, a grupnu fazu LŠ odigrali su na vrhunskom nivou. Završili su je ubedljivo ispred Juventusa. Prošle nedelje rasturili su gradskog rivala. Opasnost za golmana Bajera Lenoa predstavljaće napadači Mandžukić, Grizman i Tores, koji polako vraća stari sjaj. Leverkuzen, kao i u slučaju Šalkea, suprotstaviće se Atletiku na najbolji mogući način, ali i ovom duelu madridskih i nemačkih klubova velika prednost je na strani prošlogodišnjeg finaliste. Glavna ambicija ‘Farmaceuta’ u prolećnom delu biće plasman na treće mesto u Bundesligi.

Atletiko

 

Porto zaključuje listu ekipa, za koje se smatra da im je mesto među osam najboljih. Portugalski tim neće imati lagan posao protiv Bazela, koji je drugi put ušao u Top 16 LŠ. Iskustvo igrača i kluba na ovom nivou fudbala trebalo bi da budu dovoljni da se ostvari povoljan rezultat protiv nezgodnih Švajcaraca. Predvođeni Kolumbijcima Martinezom i Kvinterom, Špancima Teljom i Toresom , Kvarežmom, Porto bi mogao da bude ‘tvrd orah’ velikima i u nastavku takmičenja. Bazel je praktično overio novu titulu u svojoj zemlji i rasterećeno ulazi u dvoboj sa plavo-belima. Svaki povoljan rezultat samo bi bio dodatni plus za ekipu trenera Paula Souze.

Share.

Postavite komentar