Osvrt na polusezonu Mančester Junajteda

0

 

Nakon katastrofalne prethodne sezone, kada klub posle dugog niza godina nije uspeo da se kvalifikuje u neko od evropskih takmičenja, uprava Mančester Junajteda odlučila se za korenite promene. Eminentni stručnjak Lui Van Gal nasledio je Dejvida Mojesa na ‘užarenoj’ klupi  ‘Crvenih Đavola’ i posle 6 meseci polako počinju da se naziru plodovi njegovog rada. Potrošeno je dosta novca u prelaznom roku. Transferi Di Marije, Falkaa, Blinda, Šoa, sada i Valdesa govore o ozbiljnosti ljudi u klubu da se što pre vrate u vrh fudbala na Ostrvu. U naredne dve tržišne utakmice očekuje se potražnja za vrhunskim igračima odbrane, jer je njihovo dovođenje neophodno da bi se sklopile sve kockice i formirao tim za najviše domete.

Početak prvenstva doneo je nekoliko loših rezultata i poveći zaostatak za vodećim timovima. Senzacionalan poraz (4-0) od MK Donsa u Liga Kupu nagoveštavao je još jednu slabu sezonu, daleko od ambicija velikog kluba.

Dugogodišnji štoperski par, Vidić i Ferdinand napustili su Old Traford i ekipa je najviše promena pretrpela u defanzivnoj liniji. To je uslovilo česta pretumbavanja u odbrani. Van Gal, kome eksperimenti nisu strani, utakmice je počinjao sa tri defanzivca, i željeni rezultati su izostajali. Poraz od Lestera 5-3 pokazao je da mnogo toga ne štima. Usled povrede Luka Šoa, krilni igrači Jang i Valensija dobili su značajno izmenjene uloge. Pokrivali su ceo bok u formaciji 3-4-1-2. Fudbaleri sa izrazitim ofanzivnim karakteristikama nisu se najbolje snašli na novim pozicijama. Ofanzivno su bili vrlo aktivni, ali su im protivnici često probijali stranu i pravili pometnju. Mnogim igračima promenjeno je mesto na terenu. Tako je Runi vraćen u vezni red, Mata i Di Marija su se smenjivali u ulozi plejmejkera i krila. U tom periodu  čudesne intervencije golmana De Hee, igrača sezone do sada, spasile su Junajted još većeg gubitka bodova i lošijeg položaja u Premijer Ligi. Čuvar mreže iz Španije branio je penale, ‘vadio’ lopte već viđene u golu, i tako pokrivao mnoštvo grešaka u defanzivi. Smoling, Dons, Evans, Bleket moraće dosta da se potrude kako bi izbegli da budu ‘žrtve’ naredne rekonstrukcije tima.

De Hea

Povratkom na sistem sa četiri defanzivca usledili su bolji rezultati. U derbiju protiv Čelzija, kada je Man Junajted izjednačio u poslednjim trenucima susreta, video se i napredak ekipe. Holandski trener zadržao je igru sa 2 napadača i to je najviše ličilo na popularnu formacuju ‘dijamant’. Duo sa Van Persijem najčeće je činio nova akvizicija Radamel Falkao. Pošto je Van Gal poznat po tome da pravi rotacije u timu, svoje mesto pronašao je i mladi Luk Vilson, koji je pokazao da se u budućnosti može računati na njega. Takođe je i Runi pomeran napred, što ga je dovelo do prvog strelca ekipe. U završnicama utakmica i defanzivni vezni Felaini, zbog svojih karakteristika i dominacije u skoku, pridruživao se ofanzivcima. Junajted je zaređao sa pobedama i polako počeo da se penje ka vrhu tabele. Pobeda nad Arsenalom na Emiratima pokazala je da je ‘voz’ ušao u pravi kolosek. Van Persi povećava svoje brojke u koloni za golove, a Falkao i Di Marija pružaju sve veći doprinos u igri. Mata povremeno bljesne i dopunjuje se odličnim Runijem. Kerik igra standardno, bez oscilacija. Deni Blind se sve više adaptira na engleski fudbal, dok pominjani Felaini konačno liči na sebe iz perioda dok je igrao u Evertonu.

U nekoliko poslednjih mečeva Van Gal se protivnicima suprotstavlja strategijom 4-2-3-1 sa varijacijama i prelascima u 4-3-3 i 4-1-4-1. Iako sam priznaje da još uvek nije načisto kakav će konkretan model igre forsirati u narednom periodu, čini se da će ova formacija(sa svojim rezervnim varijantama) biti najčešće primenjivana za vreme njegovog boravka na ‘Teatru Snova’.

Mančester Junajted nalazi se trenutno na četvrtom mestu u Premijer Ligi i očekuje ih velika borba sa Arsenalom, Totenhemom, Liverpulom, moguće i Sautemptonom za jedno od preostala dva mesta u Ligi Šampiona. Čelzi i gradski rival Man Siti su dovoljno odmakli da sami odlučuju o naslovu prvaka. ‘Đavoli’ će svoju šansu potražiti i u FA Kupu, i tako pokušati barem malo da obraduju razmažene navijače, koji su navikli na uspehe u eri ser Aleksa Fergusona.

 

Mančester 2014/15
Na kojoj poziciji će Mančester završiti sezonu?
Share.

Postavite komentar