Odlazak legende

0

 

Stiven Džerard, legendarni kapiten Liverpula, napustiće redove kluba sa Enfilda po završetku tekuće sezone. Nakon mnogo godina nagađanja i povezivanja sa vrhunskim klubovima iz Evrope, popularni ‘Stivi Dži’ potvrdio je da kada se završi ovogodišnji šampionat Engleske više neće nositi čuveni crveni dres sa brojem 8. On bi trebalo da se otisne preko okeana i nastavi karijeru u MLS-u, stopama svog prijatelja i saigrača iz reprezentacije Dejvida Bekama.

Džerard, koji je prošao sve mlađe selekcije petostrukog šampiona Evrope, debitovao je za prvi tim pre šesnaest godina, simboličnim ulaskom na teren u zaustavnom vremenu meča protiv Blekburna. Hladne, novembarske večeri na Enfildu tiho je počela karijera čoveka, koji će u narednom periodu postati sinonim za Liverpul, legenda kluba, dostojan poređenja sa Kraljem Kenijem Dalglišem, Kigenom ili Rašom i jedan od najcenjenijih igrača sredine terena na svetu u 21. veku.

Očekuje se da Džerard do kraja sezone pređe magičnu granicu od 700 nastupa za Liverpul u svim takmičenjima, kao i cifru od 500 odigranih utakmica u Premijer Ligi. Na večnoj listi Redsa po broju mečeva nalazi se na trećem mestu, iza Iana Kalahana i Džejmija Karagera. Trenutno je šesti strelac kluba u istoriji, i do kraja sezone bi mogao da se pomeri jedno mesto napred. Nedostaje mu 4 gola da se izjednači sa velikim golgeterom Robijem Faulerom.

‘Stivi Dži’ osvojio je tokom karijere pregršt indvidualnih nagrada. Čak sedam puta biran je u idealan tim Premijer Lige, proglašavali su ga za najboljeg i igrači i navijači. Bio je najkorisniji fudbaler Lige Šampiona, igrao je na četiri prvenstva Sveta kao i tri šampionata Evrope.

Ipak i pored svih tih ličnih priznanja najviše se izdvajao harizmom i liderstvom na terenu. Poštovali su ga saigrači ali i protivnici. Plenio je borbenošću i za njega nikad nije bilo izgubljene lopte. Najveći profesionalni uspeh ostvario je 25. maja 2005. godine kada je kao kapiten podigao ‘ušati’ pehar Lige Šampiona. Liverpul se, te noći u Istanbulu, uzdigao iz pepela poput Feniksa sa 0-3 na 3-3 za samo 6 minuta protiv Milana, da bi penali vratili trofej na Enfild posle dvadeset jedne godine. Prvi pogodak postigao je Džerard i bio jedan od tvoraca preokreta. Sa voljenim klubom došao je do slavlja u Kupu Uefa 2001. godine. Oba evropska trofeja potvrđena su i Superkupom Evrope za tu sezonu. Osvojio je i po 2 FA i Liga Kupa sa crvenima. U finalu FA kupa  2006. bio je strelac oba gola protiv Vest Hema, čime je Liverpul spasao poraza i odveo u produžetke, kasnije i do trijumfa posle izvođenja jedanaesteraca.

Steven Gerrard lifting Champions League Trophy

 

Titula prvaka Engleske ostaće nažalost samo san ovog velikog fudbalera. Redsi su trenutno 17 bodova iza lidera u Premijer Ligi i njihove ambicije su vezane za pokušaj ulaska u Ligu Šampiona. Činilo se da će prethodne sezone pehar stići na Mersesajd nakon sušnog intervala od 24 godine. Liverpul predvođen Suarezom i Džerardom vodio je na tabeli do par kola pred kraj i igrali su ubedljivo najlepši fudbal. Ironija sudbine dovodi nas do sada već čuvenog duela sa londonskim Čelzijem. Kapiten crvenih okliznuo se pred svojim golom, izgubio je loptu od Dembe Ba, koji je rutinski savladao Minjolea i raspršio snove o dugo čekanoj tituli. Navijači širom ostrva počeli su da prepevavaju pesme na podrugljiv način o velikom igraču. To nije promenilo osećanja njegovih fanova, koji mu i dalje kliču i skandiraju na svakoj utakmici, gde god da igraju. ‘Stivi Dži’, bio je, biće i ostaće legenda Kopa!

Džerard pred kraj karijere odlazi u Ameriku. Tamo su na svom zalasku igrali i Pele, Džordž Best, Bekenbauer, Tijeri Anri. Možda nije imao talenat kao prethodno navedeni majstori, ali celokupna ličnost mu daje za pravo da stane u rang sa njima. Na neki način ga posebnim čini upravo to što u Evropi nije igrao ni za jedan klub osim za njegov voljeni.

Share.

Postavite komentar